o carte dedicată scrierilor mele


Ştefan Bolea – În apele grele ale Rechinului – editată şi coordonată de Ormeny Francisc, editura Junimea, 2010

cartea costă 20 lei + taxe poştale şi poate fi comandată de la Libraria Herg Benet.

55 de gânduri despre „o carte dedicată scrierilor mele

 1. Draga Stefane!

  Sunt profesora de liceu si mi-am procurat cartea de la Junimea, iar de pe internet -o parte din poeziile tale. Am facut-o deoarece conduc alaturi de elevii mei un proiect international de promovare a poeziei romanesti contemporane. Trebuie sa-ti spun ca m-am ingrozit atit de ceea ce am citi in cartea domnului Francisc cit si in poeziile tale. Oameni ca voi ar trebui interzisi si internati intr-un ospiciu, departe de societatea inca sanatoasa pe care o corup.
  Si ca sa te intreb, asa…ce valoare poate avea o asemenea carte cind:
  1. Liiceanu sau Plesu nu au (inca) carti dedicate lor …dar tu, Ai!
  2. cin insusi autorul ei (care e totusi un tip interesant in felul lui) reunoaste pe fata ca nu are competenta necesara sa analizeze poezii (structuri poetice) si de aceea analizeaza mesajele poeziilor?
  http://european-waterytimes.blogspot.com/2010/10/presa-culturala-on-line-din-romania-o.html#comments – vezi ultimele comentarii.
  In plus de asta, transmite-i te rog lui Francisc (deoarece mie nu mi-a raspuns la nici un mail – din cele 3 pe care i le-am trimis) ca, DA, are dreptate, mesaj filosofic si cu atit mai mult social are/contine si o stire de ziar – poate sa analizeze ziare, nu e nevoie sa maimutareasca in mod grotesc meseria de critic literar.
  Rusine baieti si sper ca cineva sa se trezeasca la timp si sa va interzica.

 2. Trebuie sa-ti spun ca m-am ingrozit
  – ma bucur 🙂

  Oameni ca voi ar trebui interzisi si internati intr-un ospiciu, departe de societatea inca sanatoasa pe care o corup.
  – Foucault ar fi zis ca esti nazista; de fapt are un aer fascist intreg mesajul
  ai cumva phd in psihiatrie? nu cred
  maxim un ba in litere
  faptul ca vorbesti in numele societatii mi se pare cel putin sinistru – dovedeste ca iti arogi niste privilegii pe care nu le posezi

  Liiceanu sau Plesu nu au (inca) carti dedicate lor …dar tu, Ai!
  – sunt convins ca vor recupera

  ce valoare poate avea o asemenea carte
  – citeste jacques vaché si poate vei intelege

 3. oare d-na liliana e aceeasi persoana care de o luna la fiecare post pe blogul meu comenteaza cu „rusine!!! rusine!” ? :))
  daca nu, oricum e pe aproape

  „Liiceanu sau Plesu nu au (inca) carti dedicate lor …dar tu, Ai!” – asta e problema cu cei care se chinuie sa fie mainstream: au fani mai putini dedicati, care nu se obosesc/nu sunt in stare sa scrie carti despre respectivii autori 🙂

  e lamentabil ca dvs considerati ca arta nu poate fi decat intr-un singur fel, intr-o singura directie: cea invatata si predata de cei ca dvs la scoala

  „deoarece mie nu mi-a raspuns la nici un mail – din cele 3 pe care i le-am trimis” – ati avut noroc :))

 4. Stimata doamna,

  insistenta dumneavoastra de a va lua de noi ma amuza. dar aprecize faptul ca sunteti atit de pasionata in „lupta” dumneavoastra si…e un lucru totusi bun (si rar astazi) sa mai fi entuziasmat/pasionat sau animat de ceva – de orice. Bolea, bun sau rau, e un tip care munceste mult, si va asigur ca nu in conditii de invidiat. eu la fel. macar pt atit ar trebui sa aveti putin mai mult respect.nu stiu ce pregatire aveti si cit timp dedicati lecturilor dar un om cult si cu experienta nu lasa animat atit de usor de elanuri socialiste si antrenat in tot felul de idealuri (care-s, la urma urmei, niste baloane de sapun).
  Pentru mine nu trebuie sa va mai faceti griji pt ca intentionez sa mai public doar in domeniul meu profesional sau sa-mi schimb meseria pt ca, vedeti dumneavoastra, inainte sa ne interziceti dumneavoastra a facut-o deja Basescu umilindu-ne ca intelectuli si fortindu-ne (din respect pt printi nostri si pt banii si sperantele pe care acestia le-au pus in noi) sa ne orientam spre alte meserii sau sa plecam din tara. Deci, problema e rezolvata iar Bolea e un caz izolat pe care il citesc tot niste marginali – nu cred ca va ajunge prea curind main-stream sau ca va fi unul dintre elevii dumnmeavoastra prea sensibilizat de versurile lui incit sa ajunga sa le puna in aplicatie (caci cred ca asta va e temerea).
  Daca cititi ultimele replici de pe blogul meu veti vedea ca existe si profesoare incintate de el. Depinde probabil, ca femeie, cita pula iei la bord si cit de satisfacuta esti. caci daca faci sex si ai un nr decent de orgasme pe saptamina poti gindi si recepta la rece, cu mintea limpede si flexibila. daca iti lipseste in schimb, ajunge sa te irite orice iar…ce-i drept, poezialui Bolea e un teren foarte fertil/ manos pentru istericale ca ale dumneavoastra – cel putin la fel de fertil pe cit e pt introspectii intelectuale.

 5. Am considerat necesar sa va raspund totusi deoarece Stefan din pacat nu v-a abordat deloc corect sau profitabil. el e foarte prins intr-ale lui si are un sablon fix si deja de mult depasit de „aparare”. Dar eu care sunt un adept sincer al pragmaticii comunicarii va voi spune ca Stefan vorbeste cu dumneavoastra de parca ati fi o studenta dornica de polemica si de dialectica. Dar nu e cazul, e putin probabil ca l-ati citi pe Foucault sau ca veti da iama/fuga in biblioteca sa-l cititi pe jacques Vaché sau pe Breton. El practic va trimite la bibliografie ca un profesor ramolit (sa ma scuze ca scriu asta despre el) care chiar crede ca studentii lui ar fi interesati de altceva decit sa scape de examen ori ca ar fi in cautare de principii existentiale. Hai sa fim seriosi…Numai asta nu va roade pe dumneavoastra. Ceea ce va trebuie e sex, mult si sanatos. Sperma are multe vitamine si efect revigorant garantat. De aceea blowjob-ule o optiune si o cale neasemuite de vitaminizare (gurile rele spun ca ar contine si lecitina).

 6. sablon fix, depasit + profesor ramolit

  wtf?

  it’s common sense

  comentariul tau duce si mai departe derizoriul mesajului prim – daca vrei sa discuti, trebuie sa te inarmezi

  daca nu vrei „dialectica”, atunci mai bine nu scrii nimic si iti sugi opiniile

  oricum this is getting boring

 7. bine mai, asta-i deja raspunsul tau fix – pe toti ii trimiti la bibliogrfie, ca un profesor de la UBB, crezind ca astia chiar se vor duce. what’s the point of it?!
  trebe sa-i dai omului acel ceva de care are nevoie sau sa-i rezumi solutia. Daca tu chiar crezi ca deschizi gustul cuiva pt lectura trimitindu-l la bibliografie te inseli. E total antipragmatic si nerealist. Trebe sa analizezi omul si sa-i sugerezi ceva fezabil si adaptat situatiei lui…daca tot te obosesti sa intri in vorba cu el ori sa-i publiciu comment-ul.

 8. si in plus de asta ce vrei sa demosntrezi? ca tu l-ai citit pe Foucault si ea nu? asta e evident.
  dar nu sunt de acord cu modul acesta de a pune problema: vezi ce zice ala (Foucault), vezi ce zice celalalt (Vache). Suntem aici pe un blog, nu intr-o teza academica ori intr-o conferinta. Zi-i parerea ta, nu a altora.

 9. si blowjob-ul e mai pragmatic?
  raspunsul tau e acceptarea invitatiei la neanderthalism: if she’s a monkey I don’t wanna be one as well

  u don’t seem 2 mind 🙂

  regret ca am raspuns oricum in the first place

 10. bai, adica la taranul cu 4 clase care da in cap pe strada si isi violeaza iapa tu ii faci morala citind din Fouicault?! si situatia e comparabila…de aia am spus „ca un prof ramolit” si „nerealist”.

 11. „nu suntem nici intr-o cloaca: pe blogul tau raspunde cum vrei” ce-i asta mai? o noua fata o profului (plin de pretiozitati) din tine? 🙂 sau un tribut komartian de tipul „eu nu injur in poezii, eu scriu frumos”???
  Filosofioa nu e alfabetizare. E o chestie mult mai complexa pe care n=o poti fce decit cu mintea libera, clara si cu starea de spirit adecvata. Satietatea sexuala e o conditie obligatorie pt asa ceva (si te rog nu mi-l ciat pe Nietzsche care a fost celibatar inrait – uita-te la Heidegger care a futut de la Arend in „sus” si in „jos” tot ce a putut)

 12. prin felul cum argumentezi, te apropii de liliana 🙂
  faza cu proful e un construct mental al tau, deosebit de slab, pentru ca nu am asemenea ambitii
  faza cu nu injur, nu stiu de unde ai scos-o – stii prea bine cum scriu
  iar faza cu sex and philosophy e ca-n sex and the city, departe pe roata lui ixion
  plus un argument ad hominem de clasa a treia

 13. Bai, daca i-ai da si tu un pic la buci (nu stiu cum arta si citi ani are, dar…cine stie!) ai vedea cum isi schimba atitudinea si, cine stie, poate-ti scrie si o recenzie favoranilla. E vorba la urma urmei de capacitatea de a influenta compozitia chimica din cineva/ceva. Stiu ca nu ai ambitii dar ai comportmente oarecum similare 🙂
  Si ce mai, ati confiscat filosofia? N-revoie si Carrie sa spuna ce crede. Ea macar nu citeaza in articolele ei pt New York Timers ci spune sincer ce crede 🙂

 14. adica bai baiete, nu tu ziceai intr-o poezie ca-

  „toate delicatesele suspinau după o pulă de urs
  direct din claviatură în claviculă
  ca crucifixu-n pizdă din exorcistu”

  -iar acum imi tie mie morala ca-s vulgr si vrei alfabetizare cu DELICATESELE???!!! Bai baiiatule, tu nu esti sincer si nu crezi cu adevarat in ceea ce faci!:)

 15. dar de crezi tu ca e o rusine sa recunosti ca ai gresit?! dar, la un moment dat am crezut in ceea ce faceam – acum imi dau seama ca mi-am pierdut vremea si ca nu era de mine „cultura” (sau poate ti-am citit tie poezia [http://www.waterytimes.com/arhiva/nr2/editorial.html] si de aia m-am trezit !!!ADEVAR GRAIT-AM) . DAR SINCER AM FOST INTOTDEAUNA SI SINCER IS SI ACUMA.

 16. @ morgothya:

  exact, rusine 🙂 🙂

  in plus sunt sigur ca nu ma invidiaza liiceanu & plesu – nu cred ca stiu macar de existentza mea

  school = prison (michel onfray a spus: de ce crezi ca arata liceul tau ca o inchisoare?)

 17. Domnule Bolea,

  Argumentati foarte slab. in Germania, la cursurile de poezie ale facultatii de limbi moderne din Heidelberg (unde studiez actualmente), tot amfiteatrul ar ride de modul dumnaevoastra de a raspunde prin vocea altora si nu cred ca trebuie s ava mai spun eu ca aceasta e o de-contextualizare foarte neacademica (si deci incorecta din toate punctele de vedere) a vorbelor unor oameni.
  In plus, fraza aroganta si comunista pe care o folositi la inceputul acestui „dialog” – „citeste J. Vache si poate vei intelege” reflecta, in opinia mea prostia, ingimfarea gratuita si agresivitatea actualei guvernari din Romania Udrea/Basescu.
  In concluzie, nu meritati sa se scrie o carte despre dumneavoastra deoarece si in poeziile pe care le scrieti sunteti un plagiator de stil si de idei.

 18. @Iohan

  „un plagiator de stil si de idei”

  Si dumneavoastra argumentati slab daca ati ajuns la aceasta concluzie pe baza unor comentarii de text.

  prostia, ingimfarea gratuita si agresivitatea actualei guvernari din Romania Udrea/Basescu.
  – care este legatura?
  in acest punct mesajul dvs. ia o turnura dadaista

  btw si eu studiez la LMU anul acesta

 19. E un lucru bun ca studiati la LMU.Felicitari. Am vazut ca stiti si germana. Va citesc de cind am primit o serie de recomandari din Romania, de la fratele meu despre un studiu pe cartea profesorului Andrei Marga care e foarte cunoscut aici..Sper ca LMU sa va ajute sa intelegeti ca putina originalitate nu strica. Am citit poeziile dumneavoastra de pe internet nu si aceasta carte despre dumneavoastra.

 20. eu as fi de parere inversa. Eu zic ca poeziile sunt foarte interesante dar cartea e penibila. E scrisa in stil de jean claaude van damme vrea sa studieze la universitate. M-a distrat: nu credeam ca am sa vad vreodata un material despre pornografie si injuraturi cu bibliografie si totul totul mentionat academiceste. Ori e o revolutie in critica ori e cea mai mare gluma proasta posibila. Dar nu ma mira. Dupa ce recitl da si aici, se pare ca autorul ei e sincer pasionat de subiect.

 21. @ Iohan: Thx. Referitor la Vache & Breton, vroiam sa spun ca aceasta carte are valoare de experiment. E clar ca nu merit o carte despre mine :), I am a work in progress. Este un fel de portret al artistului la tineretze, inainte de inchegarea operei propriu-zise. Un fel de preistorie critica … Daca scrierile mele devin importante, atunci cartea va fi un pariu reusit. Pe net nu sunt cele mai bune poeme ale mele, va recomand Noaptea instinctelor si Ontologia negatiei, studiul meu pe nihilism. Se gasesc aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/. Asta in masura in care vreti sa va faceti o imagine a masurii mele si sa avem un teren comun de discutie. Ma bucur ca Andrei Marga este cunoscut in Germania, merita.

  @MarianScutar: Repet, cartea are o valoare avangardista. Daca iese pariul, va ramane un punct de referintza. Daca nu, we would all sink into oblivion. Faza cu pornografia nu este pe gustul multora, dupa cum ati vazut sunt reactii si mai violente. Ca experiment, se sustine, altfel nu cred ca ne-ar fi acceptat-o nici o editura :).

 22. Bai Mariuse, ti-am zis si pe blogul meu chiar la prima replica a ta. Ma pis pe tine si pe facultatea ta. Esti labar de 2 lei pe care nu l-ar fute nici zdreanta calare pe o matura. Ce te tot bagi in seama? Ai scris tu ceva mai bun si eu nu stiu?! De la atita laba ti-au crescut labii in palma.Si acuma ii faci pe toti vinovati pentru mutantul care ai devenit.

 23. @ Stefan: „nu este pe gustul multora”
  ce sa-ti spun…taranii astia au „gust”? ce stiu ei altceva decit sa papagaliceasca ce-au citit pe ici si pe colo si apoi s-o faca pe „stilatii”…vezi doamne! niste impotenti din toate punctele de vedere.manipulabili, servili pina la Dumnezeu si inapoi, vicleni, alunecosi si foarte lasi.A vorbi de gust in cazul lor e ca si cum ai zice ca „calul lui Gheorghita a rigiit o cugetare atunci cind s-a basit mai zgomotos”. in tara asta tot cretinul are gust…

 24. @Francisc

  De la atita laba ti-au crescut labii in palma
  – a good one!

  taranii astia au “gust”?
  – intzeleg ca faza asta cu porn philosophy li se pare over the top, pentru ca la noi in tzara nu prea exista filosofie soft sau critica a culturii populare (considerand chiar si porn-ul in aceasta sfera largita)
  este o questie shokanta dar care io zic ca ti-a iesit – mai ales la partea cu rocco
  iar orice cititor avizat se poate prinde ca porn + referintze academice = ironie V pastisha

 25. Eu nu am pus nici un fel de pariu cu societatea scriitoriceasca atunci cind am scris cartea pt ca sunt realist si vad ca nu e nimeni in stare sa puna suflet in ceea ce scrie sau in ceea ce citeste. de aceea nici nu ma mira ca nu vine nimeni cu un macar foarte vag inteligent sau interesant comentariu pe carte. Singurul pariu pe care eu l-am pus a fost CU TINE si constat ca l-am pierdut, atta vreme cit imi spui ca „argumentez a la clasa a 3-ia” si ca „sunt la fel de penal ca Liliana”. E evident faptul ca crezi asta si ca ai fi preferat de 100 de ori mai tare sa fi scris despre tine Komartin si nu eu. Spun asta deoarece e evident faptul ca tu insuti apreciezi label-ul mult peste oamenii care cred sincer in ceva si pun suflet in ceea ce cred. De aceea publici in Egophobia un text de complezenta (de nici 10 rinduri) doar pt ca e semnat Komartin(Câteva cuvinte despre „Amazon”-ul lui Manasia).
  Dar te afli intr-o grava contradictie cu tine insuti si intr-o grava a-contextualitate cu tine insuti. Esti in plina imponderabilitate. Nu are rost sa-ti mai faci iluzii ca astfel de oameni (Komartin, Rita Chirian, Vladareanu, SGB, Tupa, etc ) vor scrie vreodata despre tine pt ca nu le place cum scrii, pt ca (fara sa vreau sa te flatez) e mult prea buna poezia ta fata de tributele lor de prost gust aduse unor mentalitati poetice penibile si dezgustatoare…e o oglinda perfecta „de contrast” daca vrei a propriei lor situatii deplorabile (si cum spun Benediction intr-un vers – „the mirror never lies”). Iar pe acei care scriu si cred cu adevrat in tine si mobilizeaza eforturi (eu) pentru a face ceva cu ce ai adus nou si senzational in poezie – pe acestia nu-i placi si nu ii apreciezi tu si ii umilesti subordonindu-i penibilitatilor care iti plac tie dar care nu vor sa scrie despre tine (desi, cei care scriu despre tine o fac in spiritul si citeodata chiar in Litera inaugurata de tine). Prersonal sunt foarte dezamagit si total de-motivat in a mai trai in spiritul tau atota vreme cit ma pui aici la punct TOT ASA cum isi pune la punct komartin adversarii pe club literar: aceeasi aroganta livresca si textualista, acelasi ermetsim artificial indus cu autosuficienta lui inevitabila si plafonanta.
  iti admir poezia si ceea ce ai facut dar cred ca – si aici iti voi da un raspus asa cum iti place tie (adica citind din altcineva pt a-mi exprima propria parere), in cazul e fata Roland Barthes cu al sau concept de „death of the author” (si subconceptul aferent de „return of the reader”) a avut dreptate: iei opera si o studiezi ca si cum nu ar avea autor, ca si cum ar fi aparut din eter si eviti orice fel de admiratie pt autor dincolo de oera acestuia, respecti opera respectiva ca entiate vie si independenta de sursa ei, capabila sa „ilumineze” din propria energie.
  Spun ca nu crezi in ceea ce faci deoarece, in loc sa faci din Egophobia si din atitudinea ta viz-a-vis de „criticii” tai(eu) o a „doua noapte a instinctelor”, o noapte a sinzienelor satanice, tu preferi sa-i subordonezi pe cei „DE-UN SINGE CU TINE” penalitatilor sus mentionate (Rita, Komartin etc) si sa promovezi aceste penalitati ingramadind, ca sa-ti dau doar un exemplu, un text excelent ca cel semnat de Oswald Carp in ultimul nr (in fundul sacului – desi, din cite am vazut cititorii ti-au atras atentia ca nu e corect sa bagi acel text ultimul si mai ales la experiment) si punind niste oameni care nu au nici un fel de pregatire filosofica sau literara sa-l jurizeze si sa motiveze pe site (acelei cititoare) punerea lui acolo.
  Te rog sa nu te superi pe mine si nu vreau sa-mi iei in nume de rau ceea ce ti-am zis (si daca esti inteligent n-ai sa mi-o iei in nume de rau), DAR NU AI CUM SA CISTIGI UN PARIU CA CEL DESPRE CARE VORBESTI TU ATITA TIMP CIT TU INTINZI O MINA DARNICA CELOR CA SCRIU CONTRAT MODULUI IN CARE SCRII TU SI AU „VALORI” SI „VIRTUTI” OPUSE CELOR PROMOVATE DE POEZIA TA, IN VREME CE, CELOR „DE-UN SINGE CU TINE” LE DAI UN BOBIRNAC.

 26. asadar e frumos si foarte cuceritor (aproape ca un discurs politic neo-romantic) ceea ce le spui tu lui iohav si marius „ca e un pariu pe care posteritatea si numai ea il va valida” dar total neadevarat. singurul pariu pus a fost cu tine. iar tu nu vrei sa pui pariu cu nimeni. tu vrei sa fi arbitru sisa te distrezi cum unii cistiga iar altii pierd – cu cite un fluier cinic de ofsaid here and there. DAR ARBITRII NU CISTIGA NICIODATA NICI UN PARIU.

 27. si Komartin e arbitru pe club literar si la blecher…asa ca ce sa zic, jucati voi intre voi un meci de fotbal alarbitrilor, dar e un meci de fotbal urit, al regulilor intre ele („ala a spus asta[sa zicem Nietzsche]” – „ba nu ba, ca alalalt a zis cealalta[sa zicem SGB]”) si nu al initiativei si talentului.Fotbalul frumos se joaca intre fotbalisti care nu stiu de reguli, refe4rentlalitate ci de tupeu, de daruire, de vointa si de loialitate sanatos masculina. Ring a bell? 🙂

 28. dincolo de aceste discutii care mi se par dubioase 🙂 si inutile cartea (pe care am citit-o la biblioteca) mi se pare buna.E asa deoarece are in spate exercitii de calitate facute in cadrul a 2 reviste cu forta si personalitate WateryTimes si Egophobia. Nu s-a mai facut asa ceva pina acum si sper ca specialistii sa o ia in seama si sa-i acorde atentia care i se cuvine.

 29. pai da, deoarece e forte scumpa pentru mine. sint student la litere in Bucuresti si m-am ingretosat de ce citesc colegii mei pe la intruniri si colocvii: Miruna Vlada, Elena Vladareanu etc. Nici Komartin nu-mi place deloc – e un „bi-” dubios- asa ca tu esti principala atractie a pietii actuale 🙂 Si iti dai seama ca la referatul pentru cursul de poezie contemporana am scris despre tine si am folosit ca bibliografie cartea lui Ormeny. Am vrut sa o cumpar dar la Herg Benet mi s-a parut scumpa.

 30. Eu am o intrebare pentru dumneavoastra: de ce ati aceptat sa scrieti prefata la romanul Sange Satanic, o carte absolut ingrozitoare… anarhista, limbaj vulgar, anti-sociala, imorala? Ce va atras la „opera” asta???… Chiar credeti ca de asa ceva avem nevoie in societatea noastra, si asa greu incercata?!

 31. anarhista, limbaj vulgar, anti-sociala, imorala
  – pai astea sunt trei motive pro + cat despre limbajul vulgar, si ginsberg si burroughs il foloseau pentru a transmite un mesaj artistic

  de asa ceva avem nevoie in societatea noastra?
  – nu cred ca va creste inflatia daca citim SS
  va intreb: de ce avem nevoie in societatea noastra? de calpuzanul care ne canta o melodioara, ce ne anesteziaza, de gutza, adrian minune, oreste, gigi becali sau vadim sau de un roman cu metalisti, care nu face rau nimanui si pe care il citeste o minoritate, care are 0 putere mediatica?

 32. Unde si cind a fost lansata cartea? Sau, rewind, de ce nu a fost lansata cartea? De ce nu a beneficiat de o lansare?

  +modul in care argumentezi mai sus e foarte slabut: metalistii nu au putere mediatica 0, ba dimpotriva, si nici nu sunt niste castrati – cei adevrati precum Varg&co rup. „o minoritate care nu fac rau nimanui” – hai sa fim seriosi…

 33. De ce nu a beneficiat de o lansare?
  – intreaba-l pe autor

  hai sa fim seriosi…
  – yeah keep on dreaming

 34. „În apele grele ale Rechinului ” analizeaza in proportie de 70% primul volum de poezii a lui S.Bolea – Razboi Civil, volum care nu mai e de gasit azi aproape nicaieri (doar in proportie de 30% se ocupa de al doilea volum N. Instinctelor).
  Am vorbit in repetate rinduri cu Stefan si i-am spus ca nu are rost sa scoatem o carte (rechinul) despre o alta carte aproape inexistenta (razboi civil) si l-am rugat sa si-o re-editeze astfel ncit la lansare sa le putem vinde la pachet. De fiecare data a oscilat – ba ca o va publica cu modificari substantiale (caz in care cartea mea de analiza nu mai are nici un fond), ba ca trebuie sa vorbeasca cu Tzone – dar nu cred ca i-a mai trimis pina la urma nici un mail lui Tzone – si nu inteleg de ce, pt ca ar fi fost si interesul editurii Vinea sa scoata un nou tiraj si sa vinda.

  Motiovul numarul 2: nu sunt agent de PR. Treaba mea e sa scriu cartea, nu sa fac comert.

  3. Nu stiu ce preturi se practica la Herg Benet sau pe acest blog, dar, la mine cartea costa anul acesta 70 RON iar de la anul se scumpeste la 100 RON.
  E o raritate in critica literara – si analizeaza niste volume de poezii rare – sadara pretul va creste si se va adresa exclusiv „colectionarilor” sispecialistilor.

 35. Cipriane, hai sa zicem ca tu esti prieten bun cu mine si ma respecti si vii la lansarea mea. Iar eu iti vind tie o carte despre o alta carte aparuta acum 6 ani in tiraj limitat la o editura obscura (sa zicem Grinta din Cluj, 2005). Ce intelegi tu din cartea mea? Nimic.Atunci ce rost are sa vii la lansare si sa dai banii? Nici unul.

  Nu pot sa ma milogesc la nesfirsit de unii sa-si republice cartile – ca impreuna cu axele si anexele ulterioare (Rechinul) ca sa revitalizeze conceptul . Faptul ca proiectul a fost un esec economic chiar nu e vina mea.

 36. s-ar putea sa scot RC in 2012, eventual pe banii mei
  nush daca varianta initiala sau alta, care mie imi place mai mult
  pentru mine nu e prioritate – chiar deloc – acum ma focusez pe al treilea volum, Gothic

  si btw nu e adevarat – poti sa citesti rechinul fara sa fii citit RC si NI
  dupa aia s-ar putea sa vrei sa citesti cele 2 cartzi
  este o carte de sine statatoare, care aduce ceva nou in teoria criticii si in „filozofia poeziei”, ca sa spun asha

 37. si apropos Cipriane la ce-ti trebuie tie lansare?
  ai citit cartea?
  that’s all it takes

  la o lansare cu mine si F s-ar lasa cu scandal, mai ales daca am face-o in atmosfera bolnavicioasa si retardata de la literele din cluj

 38. nu sunt deloc de acord cu stilul barbar si mirlanesc peste masura al lui Francisc de a pune problema peste tot pe unde are ocazia dar, in cazul de fata, are dreptate. nu se cumpara carti de proza sau poezie atractive – cine dracu are nevoie de critica. iar daca subiectul criticii respective nu e de gasit sau e greu de gasit chair ca nu are rost sa crezi ca poti trezi un minim interes. daca autorul n-a binevoit sa-si republice cartile si sa le vinda la pachet cu critica – atunci totul a fost, mai mult sau mai putin, o pierdere de vreme.

 39. si poeziile nu se vand la pachet cu critica
  nu trebuie sa citesti macedonski ca sa-l intzelegi pe marino, nici pe eminescu ca sa-l pricepi pe negoitescu (pastrand proportiile)
  faceti o confuzie de clasa a 9-a
  so get back 2 highschool!

  o critica de calitate (cum eu cred ca e cartea lui F) inlocuieste originalul, pentru ca este o noua origine

  in rest, daca tot nu sunteti convinsi, astept donatiile voastre sa scot RC
  mai bine dati la mine decat la iehovisti sau la amnesty international

 40. Pai trebuie sa faceti un efort financiar si sa republicati volumul respectiv, daca tot aveti carte scrisa despre dumneavoastra. Uitai, Claudiu Komartin nu are o astfel de carte – ca tot vad ca e puternic vehiculat in discutiile de mai sus – si poate ca si el ar merita, nu credeti? In orice caz, situatia va obliga sa fiti mai responsabil. dupa parerea mea sinteti un poet interesant si foarte original.

 41. Pai o sa fuck un efort dupa gothic

  In ceea ce-l priveste pe CK, eu nu rivalizez cu el, ci cu Nietzsche, Baudelaire si LeBron James 🙂

 42. Adevarul este ca, daca un fanfaron bucurestean de genul SGB, Komartin sau Tupa ar fi avut o carte scrisa despre ei, isi re-editau cred si carnetul de note din liceu, nu doar volumele anterioare. Stefan, esti prea arogant si indiferent. Ai un atu mare fata de „crema” din Bucuresti si ar fi indicat (bine) sa apreciezi acest lucru.

 43. ai vrea tu lansare la Litere…Mai ai mult pina sa ajungi demn de Templul Echinoxului. EgoPhobia e o revista de toata panarama plina de ratati. Nu trebuia fraierul asta care a terminat la noi sa-si piarda vremea sa scrie despre un cacanar de la filosofie. EgoPhobia – produsul prostesc al facultatii de filosofie.

 44. 🙂 🙂 🙂

  just pray you are not in class eating shit as u usually do when I drop the bomb

 45. Egophobia este o revista care promoveaza satanismul. Stefan Bolea este un om care promoveaza satanismul. intelegem originalitatea dar nu atunci cind ea cade in tembelisme adolescentine, asa cum e romanul „Singe Satanic”. Asocierea intre Egophobia si Echinox mi se pare de-a dreptul jignitoare. Oricine isi poate face o revista on-line unde sa-si scrie toate magariile care-i trec prin cap.Dar o carte de critica despre un internaut mi se pare o indrazneala fara pereche. Ceea ce la inceput era o gluma proasta, devine odata cu aceasta carte o amenintare la adresa culturii.

 46. si inca ceva.o intrebare pentru domnule Ormeny Francisc: aveti atiti alti oameni importanto despre care puteati scrie o carte. de ce l-atiales tocmi pe Stefan Bolea? Din prietenie? V-a platit? Nu, dar chiar sunt curioasa, deoarece gluma nu e doar proasta ci si bizara. De asemenea, de ce ati acceptat sa scrieti postfata la romanul Singe Satanic? Pentru ca, presupun ca sunteti constient de faptul ca vorbele dumneavoastra „alese” din postfata, nu au nimic de-a face cu teribilismul de prost gust si foarte stereotipic al romanului. Asadar, de ce?

 47. @ Ionas:

  Are u completely out of your mind? 🙂
  Da, l-am platit pe Francisc greutatea lui in aur. Are un cufar cu care se plimba prin Muenchen si-si cumpara ipad-uri si questii corporatiste.
  Cat despre SS, macar l-ai citit? Sau n-ai trecut de titlu? Greu cu alfabetul, nu?

 48. Oricepostfata sau studiu/analiza se ocupa de anumite aspecte. Am gasit in ambele cazuri (S Bolea si C. Nemerovschi) aspecte care mi-au trezit interesul si la care am simtit ca le pot dezvolta anumite nuante…mai neobisnuite. Cred totusi ca am facut ceva nou si interesant. Inca o data: eu am lucrat doar pe anumite detalii. Etichete mai generale precum cele vehiculate de dumneavoastra (satanism) nu ma intereseaza.
  Restul e parerea dumneavoastra si aveti dreptul sa credeti ce vreti. Oricum, nu vad relevanta intrebarilor – ce conteaza de ce am acceptat sa scriu o postfata sau daca am fost platit sau nu. Cartile respective sunt publicate si cu asta basta. Eu zic sa ne concentram pe ce va urma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s