Prima radere (revista Cultura)

… I was looking forward to that 🙂 :).

Irina Georgescu – Episoadele nopţii

Poezia lui Stefan Bolea este virila, dublata, însa, de o vulgaritate tendentioasa. Atât „Razboi civil“, volumul de poezie publicat la Editura Vinea în 2005, cât si „Noaptea instinctelor“, publicat anul acesta la Editura Brumar, propun o lectura sordida, amintind, într-un fel, de „Arta scalparii“ a lui T.S. Khasis.

Virilitatea fortata face corp comun cu o vulgaritate mimata, scalambaita cu usurinta. „Noaptea instinctelor“ propune o lectura facila, prin usurinta de a arunca aiurea în pagina cuvinte tari, a caror folosire crispata, înghesuita îsi rateaza tinta. Doar virilitatea acestei poezii ar putea sa o salveze, desi ar iesi, probabil, desfigurata din turul razboinic al noptii instinctelor.

La fiecare pas, ies de nicaieri saltimbanci care nu-si pot recupera mastile din cauza tipetelor dracesti, predând lectii deschise pe cord despre supravietuire sau trepanari în direct: „voi lepada aceasta deghizare/ doar ca sa ma încord mai mult// si dintr-un target am sa ma prefac/ în bomba vie// atunci când sniperii îsi intersecteaza ocheadele/ când marea conspiratie a declarat ca e vremea executiei/ schijele creierului meu/ vor sageta întreg orasul“. Lui Stefan Bolea îi reuseste o poezie cu zimti, care taie adânc în carne la orice miscare si înlauntrul careia, paradoxal, te simti protejat. Dar securitatea este aparenta: oricând, poti fi invadat sau brutalizat.

Citeste restul recenziei aici.

Reclame

6 gânduri despre „Prima radere (revista Cultura)

 1. mie mi se pare un semnal pozitiv cronica asta. s-a straduit sa-ti citeasca ditamai tomul, a scris despre ea de m-am plictisit citind-o,….

 2. Yup :). Petrisor zicea si el ca e reclama buna. Pe mine ma amuza cel mai tare mentalul anxiogen al autoarei.

  „Citind, ti se face pielea de gaina …
  Luciditatea întoarsa din trecut trezeste fiori pe sira spinarii.”

  I feel like Nosferatu…

 3. „Lui Stefan Bolea îi reuseste o poezie cu zimti, care taie adânc în carne la orice miscare si înlauntrul careia, paradoxal, te simti protejat.”
  SUPERTARE OBSERVATIE!!! Pacat ca a distrus-o cu fraza imediat urmatoare care de altfel a si incheiat foarte fad materialul…

 4. Sunt de acord cu tine, Stefane, ca este un text reactiv, scris cu frica. Mai psihanalizabil este reculul autoarei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s