… I was looking forward to that 🙂 :).

Irina Georgescu – Episoadele nopţii

Poezia lui Stefan Bolea este virila, dublata, însa, de o vulgaritate tendentioasa. Atât „Razboi civil“, volumul de poezie publicat la Editura Vinea în 2005, cât si „Noaptea instinctelor“, publicat anul acesta la Editura Brumar, propun o lectura sordida, amintind, într-un fel, de „Arta scalparii“ a lui T.S. Khasis.

Virilitatea fortata face corp comun cu o vulgaritate mimata, scalambaita cu usurinta. „Noaptea instinctelor“ propune o lectura facila, prin usurinta de a arunca aiurea în pagina cuvinte tari, a caror folosire crispata, înghesuita îsi rateaza tinta. Doar virilitatea acestei poezii ar putea sa o salveze, desi ar iesi, probabil, desfigurata din turul razboinic al noptii instinctelor.

La fiecare pas, ies de nicaieri saltimbanci care nu-si pot recupera mastile din cauza tipetelor dracesti, predând lectii deschise pe cord despre supravietuire sau trepanari în direct: „voi lepada aceasta deghizare/ doar ca sa ma încord mai mult// si dintr-un target am sa ma prefac/ în bomba vie// atunci când sniperii îsi intersecteaza ocheadele/ când marea conspiratie a declarat ca e vremea executiei/ schijele creierului meu/ vor sageta întreg orasul“. Lui Stefan Bolea îi reuseste o poezie cu zimti, care taie adânc în carne la orice miscare si înlauntrul careia, paradoxal, te simti protejat. Dar securitatea este aparenta: oricând, poti fi invadat sau brutalizat.

Citeste restul recenziei aici.

Anunțuri