O recenzie în revista Ateneu

Personal note: Îmi place foarte mult această observaţie şi am s-o folosesc pe copertă la ediţia a doua :): „… o sfidare a răului prin rostirea sa, în virtutea ideii că numai ce e material e distructibil” (Nicoleta Florean)

Prima impresie a lectorului versurilor tânărului poet Ştefan Bolea este că citeşte libretul unei opere hard-rock, dacă această specie muzicală ar exista. Cert este că a treia carte a redactorului-şef la revista on-line EGOPHOBIA este un alt episod al confesiunii unui adept al filosofiei nihiliste a lui Nietzsche. Lansat vineri, 19 iunie, la „Bookfest”, la standul Editurii „BrumaR”, tomul intitulat Noaptea instinctelor este, aşa cum însuşi autorul mărturiseşte, „un volum de poeme scris într-o lună, după o pauză de aproape de trei ani de poezie”.

Resorbind specularitatea şi autospecularitatea într-un punct de convergenţă oarecum „transfigurator”, poemele cu caracter autobiografic propun o imagine trucată a eului şi a lumii, o oglindă (spartă) a existenţei exterioare şi a interiorităţii. Revelând dimensiuni contradictorii ale fiinţei şi ale realităţii, volumul de faţă devine, rând cu rând, o escatologie ipostaziată, o „nuntă chymică”, una care, conform observaţiilor lui Mircea Eliade din Făurari şi alchimişti, transmută biologicul şi fiziologicul în participare la macrocosm prin trezire spirituală: „Asumând semnificaţia iniţiatică a dramei şi suferinţei, Materia asumă şi destinul Spiritului”.

Astfel, poezia se transformă într-o justificare sau retranşare purificatoare în propriul sine ca recurs la o lume terifiantă, limitată şi limitatoare, în care omul este o marionetă impersonalizată, iar poetul un auslander ce se simte un obiect expirat: „Şi totul a devenit o limită/ care se strânge ca un ştreang/ sau ca un straight jacket ce te consumă de viu/ (…) / şi oriunde mă uit, barierele îmi aţintesc privirea/ Văd doar mănuşa vameşului/ Care mă manevrează cu suspiciune ca pe un obiect expirat” (auslander).

Restul recenziei aici.

Reclame

14 gânduri despre „O recenzie în revista Ateneu

  1. Felicitari pt. carte. Si pt. recenziile favorabile – ultima pe care am citit-o apare in „Poezia”, toamna 2009, si apartine redactorului Emanuela Ilie.

  2. da, am vazut si eu :). E de bine – cand a vazut ce ignorat a fost Razboiul civil, am vrut sa ma las de scris de tot. WTF – si cartea aia are theoria ei, si toti recenzentii s-au luat numai de shut the fuck up.

  3. I intend 2 someday … E interesant ca am 2 versiuni, una anterioara, care e mai simetrica si usor diferita (nu la fel de extrema dar mai lucrata) … S-ar putea sa-l public candva ca Razboi civil alternativ :).

  4. btw, Morgothya, daca gasesti pe undeva Razboi civil, sa-mi zici si mie, sa-mi comand niste copii 🙂

  5. Ce sa spun? Poate Tzone le-a dat la topit 🙂 :). Altfel, ma bucur foarte mult ca te-ai decis sa colaborezi permanent cu noi!

  6. Cu placere, ms si eu pt propunerea de colaborare 🙂 poate iti iau un interviu pt EPH intr-un nr viitor 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s