Reading the Stoics

Pentru că m-am decis să iau o pauză de la PhD până ajung la Oslo (unde am de citit 81 de cărţi), am început să-i citesc pe stoici. Surprins că nu s-au păstrat în întregime operele stoicilor timpurii, m-am apucat de Epictet şi Marcus Aurelius (next step: Seneca – Epistole către Lucilius, pe care Marta Petreu îl considera proto-existenţialist). Surpriza secundă a fost că nu prea există bibliografie critică pe stoici în România. Aşa că mi-am procurat The Stoics Reader, Stoics, Epicureans and Sceptics cât şi A Guide to the Good Life. Nu ştiu dacă o să am timp să le citesc pe toate în acest scurt reprise, pentru că am totuşi şi alte lecturi în plan (de exemplu cartea despre Kierkegaard a lui Hannay, pe care îl voi în întâlni în Norvegia) şi pentru că stoicii au gândit filosofia practic: nu trebuie să citeşti o mulţime de cărţi doar pentru satisfacţia lecturii, trebuie să meditezi şi să aplici nişte reguli de viaţă simple. Îmi amintesc că Bogdan Dragoş, acest personaj legendar din Cluj, care apare în manifestul Generaţia autoreferenţială (preluat şi de Manualul de clasa a 12-a de la Paralela 45) şi care acum este apreciat la justă valoare în redacţia Watery Times, a avut o perioadă stoică, în care ne exaspera pe toţi cu înţelepciunea sa serenă şi ataraxică. Acum îl înţeleg! Filosofia trebuie să aibă un aspect practic, să-ţi influenţeze toată viaţa, să gândeşti neîntrerupt şi să acţionezi pe baza unor premise clare. Ideal ar fi să scrii/ să gândeşti şi în somn. Îmi imaginez că, Socrate (în accepţiunea mitică a lui Diogene Laertios) era capabil şi de asta.

Some words from the masters of Stoicism:
Marcus Aurelius
„Apropiată este vremea, când vei uita toate, aproape deopotrivă, când toate te vor uita.”
„Moartea, sfârşitul tuturor … îndatoririlor faţă de trup.”
„Viaţa fiecăruia este doar un abur al sângelui.”
„Nu trebuie să făptuim ceva sau să vorbim ca şi cum am fi în timpul somnului.”

Epictet
„Nimeni nu este un om liber, dacă nu se domină pe el însuşi.”
„Întocmai cum, nici gâsca nu se înfricoşează de gâgâit, nici oaia de behăit, tot aşa să nu te înspăimânte nici pe tine vocea unei mase de neghiobi.”
„Dacă vrei să fii bun, convinge-te mai întâi că eşti rău.”
„Corbii scot ochii morţilor, când aceştia nu le mai sunt de nici un folos. Linguşitorii nimicesc sufletele celor vii şi scot ochii acestor suflete.”

2 gânduri despre „Reading the Stoics

  1. 81 de carti? Man, c’mon, take a fucking break! 🙂 Too much study can damage your processor :). Relax, have a smoke and go out…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s